I Norge er vi veldig heldige når det kommer til spørsmål om likestilling. Internasjonalt er vi kjent som et land med både ytringsfrihet og like rettigheter. Vi er et godt eksempel på hvordan et likestilt samfunn bør fungere, og at kvinner og menn kan jobbe side om side, samt at begge fortjener en velfortjent permisjon for å være sammen med babyen sin. Oppgavene i hjemmet er fordelt ut fra hvilke egenskaper vi har, i stedet for kjønnsroller. Og det er ikke bare der vi er likestilt – vi har også lov å elske hvem vi vil, og inngå partnerskap dersom vi er homofile. Men veien til likestilling har ikke vært en dans på roser, og har krevd et stort pågangsmot fra en håndfull kvinner.
Fredrikke Marie Qvam
Fredrikke Qvam ble født i 1843, og var en pioner for kvinners stemmerett i Norge. En av hennes kamper var at kvinner skulle få gi sin stemme da Norge skulle stemme om uavhengighet i 1905. Derimot fikk hun ikke denne kampen gjennom: men med en sykkel og fem ukers tid, hadde hun samlet inn over 300.000 underskrifter fra kvinner som ønsket å være mer deltakende i samfunnet.
Qvam spilte en stor rolle som stifter og leder i både Norsk Kvinnesaksforening, Landskvinnestemmerettsforeningen, Kvinnestemmerettsforeningen, Norske Kvinners Nasjonalråd og Norske Kvinners Sanitetsforening. I en epoke hvor kvinner var undertrykt utrettet hun masse, og la grunnsteinen for mange andre kvinner som skulle komme etter henne.
Karen-Christine Friele
Denne kvinnen har brukt et helt liv på å fremme homofiles rettigheter, og hun var den første som sto fram som homofil i offentlige overskrifter. Det var i 1966, og siden den gang har hun vært en av de som har sørget for at Norge har vært et åpent land å være homofil i. Hun sørget for at mange av lovene som satte homofile til sides eller sjenerte dem i samfunnet, ble endret. I 1992 grunnla hun Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, og året etter var hun og partneren de første som inngikk et offisielt partnerskap her i Norge.
1900-tallet i Norge var et århundre hvor kvinner virkelig brøt fram og ble en del av samfunnet, helt fra Qvam tok sats for norske kvinner, til protestene vi ytret for likestilling på 70-tallet.